Wkładasz w to tyle trudu, nie wspominając o kosztach, tylko po to, by prowadzić badania, to cholernie imponujące i pokazuje twoją pasję, o której mówiłem w innym wątku. Dla kontrastu, dostroiłbym swój samochód do 600 KM bez żadnego innego powodu niż po to, by dać czadu. Chłopcze, czy wyglądam na prymitywnego? To tak, jakby ktoś kupił nam piłkę, ty rozrywasz swoją na kawałki, żeby zobaczyć, z czego jest zrobiona, publikujesz swoje odkrycia, a za zarobione pieniądze kupujesz kolejną rzecz, by poszerzyć swoją wiedzę. Dla kontrastu, ja kopnę swoją najmocniej jak potrafię, żeby zobaczyć, jak daleko mogę ją kopnąć i w końcu ją zgubić.
Tak czy inaczej, nie, obawiam się, że nie. Jestem nowy w MB, to mój pierwszy samochód MB, ale z radością mogę powiedzieć, że zdobyłem już przyzwoitą wiedzę w ciągu prawie dwóch lat, które tu spędziłem. Chłopcze, byłem jak ryba wyjęta z wody, kiedy tu po raz pierwszy trafiłem, haha.
Theo,
Porozmawiajmy o tuningu aftermarketowym i o tym, na co można "sobie pozwolić".
Od jakiegoś czasu słyszałeś, jak mówię o "czasie trwania,
w dowolnym momencie, w jakim pojazd jest w stanie utrzymać WOT, pełne obciążenie"
Dlaczego jest to ważne i jak wpływa na "tuning"?
Chodzi o
stabilność obciążenia termicznego w silniku, szczególnie w odniesieniu do niektórych elementów w głowicy cylindrów oraz tłoków / pierścieni / otworów bloku cylindrów.
Zaczyna się od faktu, że istnieją dwa rodzaje tuningu silnika.
1) Tradycyjny sposób i sposób, w jaki producenci OEM nadal to robią.
Nazywa się to "Step Tuning" i polega na utrzymywaniu silnika na pojedynczym "kroku" obrotów na minutę, aż wszystkie parametry pracy silnika, zarówno temperatura, jak i ciśnienie, zostaną ustabilizowane, rejestrowaniu mocy wyjściowej (KM są z tego obliczane), przed przejściem do następnego kroku obrotów na minutę.
Przechodzisz przez cały zakres obrotów silnika w ten powolny i czasochłonny sposób.
(W krokach od 100 do 500 obr./min, w zależności od dokładności, do jakiej dąży producent OEM).
Czas trwania każdego kroku różni się w zależności od wielu parametrów; jednak nigdy nie widziałem, żeby był krótszy niż 30 sekund na krok i często dłuższy.
Jak mam nadzieję, widzisz, jest to bardzo obciążające dla silnika, niezwykle czasochłonne i wymaga BARDZO dobrze ustawionej komory testowej.
(Zazwyczaj w przypadku producenta OEM odbywa się to na hamowni silnikowej)
Z tego procesu pochodzą te seksowne obrazy PR producentów samochodów z żarzącym się na czerwono kolektorem turbosprężarki / wydechowym.
W ten sposób prowadzone są wszystkie prace rozwojowe silników OEM i w ten sposób generowane są krzywe mocy, które publikują.
2) Tuning aftermarketowy, znany jako "Sweep Tuning"
Polega to po prostu na przyspieszaniu silnika od niskich obrotów do czerwonej linii w jednym "przebiegu", trwającym
od 6 do 12 sekund, w zależności od mocy silnika i obciążenia przykładanego przez daną hamownię podwoziową.
Sweep tuning jest stosowany przez prawie wszystkich tunerów aftermarketowych z dwóch, bardzo dobrych (dla nich) powodów
a) Ich komory testowe nie są skonfigurowane tak, aby radzić sobie z obciążeniami termicznymi generowanymi przez Step Tuning. (Możesz sobie wyobrazić ciepło wydobywające się z silnika, tak jak robią to producenci samochodów)
b) Co najważniejsze, Sweep Tuning powoduje znacznie mniejsze obciążenie termiczne silnika, co znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzenia silnika podczas procesu tuningu, a tym samym denerwuje Ciebie, klienta.
Teraz, na pierwszy rzut oka, wydawałoby się, że to dobra rzecz, prawda? W końcu zmniejszone ryzyko dla silnika wydaje się być czymś, czego każdy by chciał, prawda?
Cóż, w rzeczywistości nie, wszystko zależy od tego, jak chcesz używać swojego pojazdu.
Jeśli wszystko, co chcesz zrobić, to zastosować pełne obciążenie przez mniej więcej ten sam czas lub tylko kilka sekund dłużej, niż trwa to na hamowni sweep, to w porządku, zrób to.
Z tego właśnie wynika mój 12-sekundowy czas trwania przy WOT Full Load, w dowolnym momencie.
Jeśli jednak chcesz używać swojego pojazdu PRZEZ WIĘCEJ niż 12 sekund przy WOT Full Load, w dowolnym momencie, to wiążą się z tym wszelkiego rodzaju problemy.
Tunerzy aftermarketowi, dążący do uzyskania najwyższych możliwych liczb dla komercyjnego przechwalania się, są zachęcani, po prostu przez swoją metodologię tuningu, do stosowania większego wyprzedzenia zapłonu i bardziej ubogich stosunków powietrza do paliwa (nie wspominając o
WIĘKSZYM DOŁADOWANIU) niż miałoby to miejsce, gdyby stroili, używając profesjonalnego podejścia Step Tuning OEM.
Może to również spowodować pominięcie kluczowego parametru pomocniczego, takiego jak dostarczanie objętości paliwa, po prostu ze względu na stosunkowo krótki czas trwania przebiegu.
(Dynojet są pod tym względem szczególnie złe i były bezpośrednio odpowiedzialne za wiele awarii silników w zawodach w całych Stanach Zjednoczonych, dopóki tunerzy, którzy ich używali, nie zrozumieli problemów)
Ten czas trwania przy parametrze WOT jest powodem, dla którego możesz "uniknąć" pracy z nadmierną prędkością sprężarki (zakładając oczywiście integralność mechaniczną) w absurdalnych temperaturach wylotowych sprężarki przez kilka sekund. Wraz z wieloma innymi "niewłaściwymi" elementami procesu tuningu.
NIC w silniku nie ustabilizowało się termicznie w ciągu kilku sekund, w których stosujesz WOT, pełne obciążenie, podczas pojedynczego przebiegu Sweep Tuning Dyno lub przebiegu Dragy 60 do 130 MPH.
Co, nieświadomie, jest tym, na czym polegasz, aby uniknąć wysadzenia silnika.
Po prostu nie jedź na wyścigi na milę w Teksasie w letni dzień z tego typu tuningiem, to wszystko!!!!
Lub 1000M Racing w australijski letni dzień!!