Mercedes A-Class Forum banner

Jasność zestawu wskaźników zablokowana na najciemniejszym ustawieniu

1 reading
14K views 9 replies 4 participants last post by  veeeight  
#1 ·
Zauważyłem ostatnio, że ekran w zestawie wskaźników wyglądał na bardzo przyciemniony, więc spróbowałem małego pokrętła po prawej stronie kierownicy i wydaje się, że już nie działa, ekran pozostaje na najciemniejszym ustawieniu, podobnie jak oświetlenie otoczenia (które wcześniej zmieniało się wraz z ekranami).
Musiałem zwiększyć jasność na środkowym ekranie, ale nadal nie jest tak jasny jak wcześniej, więc zakładam, że pokrętło jest głównym ściemniaczem dla wszystkiego?

Szybko szukałem w Google i nic nie znalazłem, więc jeśli ktoś ma jakieś sugestie, byłbym bardzo wdzięczny.

#3 ·
Zależy, czy robisz to w nocy czy w dzień... Zauważyłem też, że nie można zmienić jasności w ciągu dnia, ale można w nocy.

To dziwne
Możesz zmienić jasność w dowolnym momencie, przynajmniej kiedyś mogłem. Nie miałoby to żadnego sensu, gdybyś nie mógł zmienić jasności w ciągu dnia, wtedy musisz ją zwiększyć, zwłaszcza jeśli na zewnątrz jest naprawdę słonecznie.

#6 ·
Ok, to wciąż mnie trochę denerwuje, ponieważ trochę jeździłem w ten weekend, zarówno w dzień, jak i w nocy, i oto, co się dzieje.

Jazda w dzień - Światła wyłączone, przełącznik na kierownicy jest w pełni, ale nic się nie dzieje, ekran instrumentów jest naprawdę przyciemniony, ekran centralny jest o wiele jaśniejszy, ponieważ ustawiłem go na maksimum.
Jazda w nocy - Światła włączone, przełącznik na kierownicy w pełni i ekran jest tak jasny jak ekran centralny. Koło teraz działa i może przyciemnić ekran instrumentów do tego, jak wygląda w ciągu dnia.

Jazda w dzień, ale wjeżdżanie w ciemny obszar - Przełącznik na kierownicy jest w pełni, jak zwykle, ale ekran instrumentów jest przyciemniony. Wjedź w ciemny obszar, a ekran centralny przełącza się w tryb ciemny, zapalają się światła, a zestaw wskaźników rozjaśnia się, aby pasował do środka, ale wtedy mogę przyciemnić.

Czy to nie jest całkowicie do tyłu? Z pewnością w ciągu dnia ekran zestawu wskaźników powinien być tak jasny jak ekran centralny, jeśli mam przełącznik na kierownicy w pełni? W nocy spodziewałbym się, że będę mógł przyciemnić ekran instrumentów, jak mogę, ale dlaczego nagle staje się jaśniejszy, gdy samochód wykrywa, że jest ciemno?? Rozumiem, że ekrany będą wyglądać jaśniej w nocy, ale ponieważ można je kontrolować indywidualnie, wyraźnie widzę, że w ciągu dnia zestaw wskaźników nie będzie tak jasny jak ekran centralny, ale będzie w nocy??

#7 ·
Muszą po prostu pozwolić użytkownikom na przyciemnianie i zwiększanie jasności, kiedy i gdzie to możliwe, ale nie wiem... wydaje mi się, że coś ukrywają... coś w rodzaju przegrzewających się ekranów 👀 to nic nowego w nowej klasie A, cały czas słyszy się o tym, że ekrany użytkowników wyłączają się w trakcie jazdy lub wcale się nie włączają... Oczywiście w ciągu dnia jest o wiele goręcej, więc mam teorię, że ograniczają jasność zestawu wskaźników, aby ekrany nie przegrzewały się tak często.

#9 ·
TBH Nigdy nie miałem problemu z tym, że wyświetlacze nie były wystarczająco jasne w świetle słonecznym lub w ciągu dnia, jest czujnik światła otoczenia, który zwiększa jasność wyświetlacza, gdy jest słonecznie, czy myślisz, że możesz mieć usterkę?
To dziwne, bo jak mówię, w dzień jest ciemno, ale w nocy jest naprawdę jasno, tak jakby było odwrotnie. Biorąc to pod uwagę, może po prostu być tak, że jest najjaśniej w ciągu dnia i nie pozwoli mi przyciemnić, ponieważ byłoby to oczywiście niebezpieczne. Jeśli jednak jest najjaśniej, nie jestem pod wrażeniem, ponieważ chociaż nadal to widzę, naprawdę nie jest to wspaniałe.

Zarezerwowałem to na aktualizację FUP3 w piątek, więc myślę, że zobaczę, co się stanie, ale wspomnę o tym, kiedy oddam samochód.

#10 ·
Możesz sam sprawdzić czujnik światła otoczenia, aby zobaczyć, czy działa. Czujnik jest pokazany przez zieloną strzałkę na zdjęciu poniżej, znajduje się w czarnej ramce pomiędzy 2 wyświetlaczami. Będziesz potrzebować jasnej latarki, aby go zobaczyć.

Musisz to przetestować w świetle dziennym (światła do jazdy dziennej włączą się automatycznie), silnik pracuje.

I zgarb się na siedzeniu kierowcy, tak aby linia wzroku była prostopadła i na tym samym poziomie/wysokości co wyświetlacz kierowcy (jak w przypadku wszystkich wyświetlaczy LCD, kąty widzenia i kontrast zmniejszają się, jeśli nie patrzysz prostopadle na wyświetlacz)

Połóż kciuk na czujniku, wyświetlacz powinien przyciemnić się po kilku sekundach.
Świeć jasną latarką na czujnik, wyświetlacz powinien zwiększyć jasność po kilku sekundach.