Mercedes A-Class Forum banner

System dźwiękowy

2 reading
75K views 35 replies 22 participants last post by  Kris  
#1 · (Edited by Moderator)
Obecnie czekam na dostawę A200d AMG Line Premium, który jest wymieniony jako posiadający "średniej klasy system dźwiękowy", ale nigdy nie byłem w stanie dokładnie potwierdzić, co to jest.

Czy ktoś może rzucić trochę światła? Moja żona ma ulepszenie Dynaudio w swoim Golfie, które brzmi dobrze, miło byłoby wiedzieć, jak to się porównuje.

#2 · (Edited by Moderator)
Mam dokładnie to samo pytanie i dużo szukałem.

Chcę wiedzieć, czy Burmester jest naprawdę lepszy niż zaawansowany pakiet dźwiękowy. Bo słuchałem tego i było miło, ale nie tak dobrze.

Wiem, że

• Standard (Kod opcji XXX) - 8 głośników, bez wzmacniacza, bez subwoofera

• Zaawansowany (Kod opcji 853) - 10 głośników, 1 wzmacniacz bagażnika i 1 subwoofer bagażnika

• Burmester (Kod opcji 810) - 12? głośników, 1 wzmacniacz bagażnika i 1 subwoofer bagażnika.

Pakiet dźwiękowy Burmester

• Wzmacniacz 590 watów

• Subwoofer z podwójną cewką 120 watów

• 12 oddzielnych głośników w całym pojeździe.

No dobrze, widziałem 2 recenzentów na YouTube, którzy mówią, że Burmester jest gorszy niż zaawansowany system dźwiękowy. Ale myślę, że to nie może być prawda.

Czy jest ktoś, kto testował to w klasie A? Kupię jeden w tym tygodniu. Mój dealer jednak niewiele o tym wie. Jedyne, co mówi, to to, że powinno być lepiej :p
Jeśli masz z tym jakieś doświadczenie, podziel się nim z nami.

Czy 590 watów i 120 watów to RMS czy normalne waty?

Jaka jest różnica między watami a RMS?

Myślę, że potrzebujemy tylko trochę więcej informacji i specyfikacji na temat tej opcji, mam nadzieję, że możecie nam pomóc!

#3 · (Edited by Moderator)
To zostało zapożyczone z wcześniejszego postu Peri w innym wątku:

01 sierpnia 2018 · nr 1
  • Systemy dźwiękowe
  • Kilka dodatkowych informacji na temat różnic między trzema typami systemów dźwiękowych w W177:

Standardowy system dźwiękowy:

• Maks. Moc całkowita: 100 watów
  • 6 głośników

Zaawansowany system dźwiękowy (w UK Premium i Premium Plus):

• Maks. Moc całkowita: 225 watów
  • 9 głośników
  • 1 subwoofer
  • 1 zewnętrzny wzmacniacz

System dźwięku przestrzennego Burmester:

• Maks. Moc całkowita: 590 watów
  • 11 głośników premium
  • 1 subwoofer
  • 1 zewnętrzny wzmacniacz klasy D
  • Zoptymalizowany dźwięk
  • Ładniej wyglądające kratki głośników

Czekam również na 220 4matic z pakietem premium, który ma zaawansowany dźwięk.

#4 · (Edited by Moderator)
Dzięki za reakcję, na samej stronie internetowej jest napisane, że jest 12 głośników, co wszystko bardzo dezorientuje. --> Systemy dźwiękowe Burmester i Mercedes-Benz

Powinno być lepiej, ale czy jest ktoś na tym forum, kto przetestował różnicę i może powiedzieć, tak, Burmester jest tego wart, jest o wiele lepszy niż zaawansowany system dźwiękowy.

Czy masz link do tematu, w którym znalazłeś powyższe szczegóły?
Tak czy inaczej, dzięki:D

#5 · (Edited by Moderator)
Dzięki za reakcję, na samej stronie internetowej jest napisane 12 głośników, co bardzo dezorientuje. --> https://www.burmester.de/en/automotive/mercedes-benz/a-class.html

Powinno być lepiej, ale czy jest ktoś na tym forum, kto przetestował różnicę i może powiedzieć, tak, Burmester jest tego wart, jest o wiele lepszy niż zaawansowany system dźwiękowy.

Czy masz link do tematu, w którym znalazłeś powyższe szczegóły?
W każdym razie dzięki/forum/images/smilies/biggrin.gif
To był wcześniejszy wątek Systemy dźwiękowe

#6 ·
Chociaż o wiele lepszy niż standardowy system, byłem rozczarowany (za dodatkową cenę, którą za niego zapłaciłem) jakością dźwięku Burmestera w mojej klasie B. Jakaś dziwna charakterystyka częstotliwościowa i cienki średni bas. Szczególnie przedni głośnik centralny jest słaby. Poleciłbym teraz zaawansowany system dźwiękowy, a następnie wymienił głośniki w drzwiach, jeśli nie jesteś zadowolony. Nie jestem pewien, czy w klasie jest tak samo. Pamiętaj, że nigdy nie możesz ocenić systemu dźwiękowego samochodu tylko na podstawie specyfikacji, a także nie wtedy, gdy samochód stoi w miejscu, ponieważ hałas drogowy tak bardzo wpływa na dźwięk.

#7 ·
Mam to w moim a200d premium, jeśli stoisz w miejscu, jest genialne, naprawdę wyraźne i dość basowe, jednak gdy jesteś w ruchu, naprawdę musisz ustawić głośność na dość wysokim poziomie, aby dobrze słyszeć, ponieważ hałas z drogi próbuje przejąć kontrolę. Prawdopodobnie będzie o wiele lepiej w samochodach z zawieszeniem wielowahaczowym, które są o wiele cichsze i płynniejsze.

#14 ·
Mam Burmestera i chociaż jest miły, nie zdefiniowałbym go jako konfiguracji premium. Jeździłem wcześniej Toyotą Lexus ze standardowymi głośnikami i było jak w niebie. Jednak, jak zauważyli inni, hałas drogi i wiatru w tej klasie A jest straszny i ma wpływ na system głośników, gdy osiągniesz przyzwoitą prędkość. Przy niższych prędkościach brzmi dobrze, ale jeśli lubisz dudnienie, nigdy tego nie dostaniesz, wydaje się również bardziej stworzony dla hip-hopu lub R&B, ponieważ muzyka rockowa brzmi bardzo słabo. Muszę powiedzieć, że jak dotąd brzmi całkiem nieźle w przypadku audiobooków, gdyby tylko hałas drogi i wiatru nie był tak uciążliwy. Nie sądzę, żebym w przyszłości wybrał Burmestera, w rzeczywistości nie kupię nowej klasy A w przyszłości, jeśli hałas wiatru/drogi nie zostanie rozwiązany.

#17 ·
Mam Burmestera i chociaż jest dobry, to wcale nie jest tak dobry, jak miałem nadzieję. Na twoim miejscu, gdybym ulepszał standardowy (lub inny) system, znalazłbym najlepszego instalatora car audio i poprosił go o zainstalowanie jego rekomendacji. Prawdopodobnie wypadłoby to lepiej i taniej niż montaż Burmestera.

#19 ·
Witajcie wszyscy! Mam nadzieję odebrać mojego a250e w przyszłym tygodniu. Niestety, jak w przypadku wszystkich innych, których zamówienia są w tej chwili realizowane, mój system audio "premium" został obniżony do specyfikacji podstawowej.

Rozważam zainstalowanie własnego systemu audio, ale staram się, aby wyglądał jak najbardziej OEM; może nawet kupić trochę części OEM z serwisu eBay.

Pytanie brzmi, gdzie znajduje się wzmacniacz? Wiem, że subwoofer jest pod podłogą w bagażniku?

Zastanawiam się, czy niezbędne wiązki przewodów będą tam obecne?

Jeśli ktoś może rzucić na to światło, byłbym wdzięczny.

#24 ·
Cóż. Mógłbym, ale to inna instalacja dla każdego modelu, na przykład wzmacniacz Burmester A45s jest w innym miejscu niż wzmacniacz Burmester A200.
Wszystko zależy od tego, która wykładzina bagażnika jest zainstalowana!

np. To jest bagażnik A45s

#25 ·
Aha, ok, to trochę komplikuje sprawę;
Gdyby to był mój własny samochód, nie miałbym problemu z poprowadzeniem własnego okablowania/wyborem własnego zestawu.
Ale to ma być samochód służbowy, więc wszelkie zmiany, które wprowadzam, muszą wyglądać jak OEM lub być usuwalne, aby można je było przywrócić do stanu fabrycznego.

Jeśli ktoś ma system dźwiękowy premium w 250e i może rzucić światło na tę sprawę, byłbym wdzięczny.
Wyobrażam sobie, że podłoga bagażnika będzie się znacznie różnić od wszystkiego innego, więc dzięki za radę veeeight.

#26 ·
Myślałem, że mam zdjęcie mojego A250e, ale nie mogę go znaleźć.

Subwoofer i wzmacniacz znajdują się pod częścią podłogi, która się otwiera. Tylko elementy wysokiego napięcia znajdują się przed nieruchomą częścią podłogi bagażnika.

#30 ·
Co z podwyżką cen i również możliwym brakiem oferty Burmestera?, ale jest on w konfiguratorze, poważnie zastanowię się nad anulowaniem zamówienia. Skontaktuję się jutro z Mercedesem w sprawie Burmestera i jego dostępności.
Broszura jest naprawdę tylko do celów ilustracyjnych, więc mam nadzieję, że nadal będzie dostępna tak, jak wydrukowano w konfiguratorze.