Mercedes A-Class Forum banner

Stop start nie działa

1 reading
24K views 17 replies 8 participants last post by  Forrester  
#1 ·
Cześć, kupiłem właśnie Mercedesa Klasy A 2016 i wydaje się, że mój system start-stop nie działa. Pojawia się pomarańczowe A z krzyżykiem. Zielone światło się świeci, ale silnik w ogóle się nie wyłącza. Wyłączyłem klimatyzację i radio, ale nic się nie dzieje

#3 ·
To tylko z głowy, więc w żadnym wypadku nie jest to wyczerpująca lista, ale warunki, które muszą być spełnione, wyglądają mniej więcej tak:

Prędkość pojazdu
Kierowca zapięty pasem
Stan naładowania akumulatora
Temperatura otoczenia
Temperatura płynu chłodzącego
Podgrzewane szyby
Warunki klimatyzacji spełnione, temperatura, wilgotność, sprężarka klimatyzacji
Temperatura głównego akumulatora
Obciążenie kierownicy
Czas pracy silnika
Stan poboru prądu z akumulatora (np. podgrzewane fotele, wycieraczki)
Stan próżni
Maska zamknięta, drzwi kierowcy zamknięte
Nachylenie i toczenie

Ale jak mówi autor w poście nr 2, w 9 na 10 przypadków konieczna będzie wymiana jednego z 2 akumulatorów (rozruchowego lub pomocniczego).

#4 ·
Przejdź przez wszystkie te wątki, aby znaleźć odpowiedź:

Zobacz:

i

#5 ·
Witamy na forum.

Nie znamy przebiegu Twojego samochodu ani rodzaju jazd, które wykonujesz.

Chociaż jesteśmy w cieple lata, uruchomienie systemu start/stop po długiej jeździe nie powinno stanowić większego problemu, ale prawdopodobnie do zimy będzie wymagało wymiany akumulatora. Jestem pewien, że gdzieś czytałem, kiedy miałem swój W176 A45, że żywotność akumulatora w samochodzie miała wynosić 5 lat.

#6 ·
Zastanawiam się, czy ktoś może mi pomóc? Kilka tygodni temu uruchomienie symbolu start-stop zajmowało wieki i działało tylko wtedy, gdy ogrzewanie itp. nie było włączone, teraz, gdy wsiadam, symbol pojawia się na kilka sekund, a potem znika, nawet przycisk nie ma zielonego światła, nawet gdy go naciskam, nic się nie dzieje. Zapytałem kolegę z pracy i powiedział, że wygląda na to, że potrzebuję nowego akumulatora, a akumulator ma tylko pojemność potrzebną do uruchomienia samochodu i ważniejszych rzeczy? Wszelka pomoc byłaby mile widziana
Dzięki wszystkim

#8 ·
Zastanawiam się, czy ktoś może mi pomóc? Kilka tygodni temu uruchomienie symbolu start-stop zajmowało mi wieki i działało tylko wtedy, gdy ogrzewanie itp. nie było włączone, teraz, gdy wsiadam, symbol pojawia się na kilka sekund, a potem znika, nawet przycisk nie ma zielonego światła, nawet gdy go naciskam, nic się nie dzieje. Zapytałem kolegę w pracy i powiedział, że wygląda na to, że potrzebuję nowego akumulatora, a akumulator ma tylko pojemność do uruchomienia samochodu i ważniejszych rzeczy? Wszelka pomoc byłaby mile widziana
Dzięki wszystkim
Stwierdzam, że w moim A45s z niskim przebiegiem start-stop uruchamia się bardzo długo w te zimne, mroźne poranki. Zazwyczaj przejeżdżam około dziesięciu mil, zanim zacznie działać i nawet wtedy silnik może uruchomić się ponownie podczas postoju na światłach lub w ruchu stop-start.

#9 · (Edited)
Cześć wszystkim.

Niedawno kupiłem 2016 200d AMG Line Premium z automatyczną skrzynią biegów, z przebiegiem 51 tys. mil. To mój pierwszy Mercedes i wciąż zapoznaję się ze wszystkim.

Mam pytanie dotyczące funkcji Auto Stop/Start. Odkąd mam samochód (5 dni od napisania tego posta) nigdy się nie włączyła, zawsze pokazując żółty symbol A przekreślony na desce rozdzielczej, co, jak sądzę, oznacza, że jest włączona, ale nie wszystkie warunki są spełnione.

Próbowałem wyłączyć klimatyzację, jeździć w trybie Eco, jeździć na długich trasach itp., ale wydaje się, że nie chce się włączyć. Pomyślałem, że może akumulator pomocniczy jest słaby, ale na desce rozdzielczej nie ma żadnych błędów.

Czy jest coś jeszcze, co mogę spróbować, zanim zabiorę go z powrotem do serwisu?

Dzięki z góry.

#10 ·
Witajcie wszyscy.

Niedawno kupiłem 2016 200d AMG Line Premium z automatyczną skrzynią biegów, z przebiegiem 51 tys. mil. To mój pierwszy Mercedes i wciąż zapoznaję się ze wszystkim.

Mam pytanie dotyczące funkcji Auto Stop/Start. Odkąd mam samochód (5 dni, kiedy piszę ten post), nigdy się nie włączyła, zawsze pokazując żółty symbol A przekreślony na desce rozdzielczej, co, jak sądzę, oznacza, że jest włączona, ale nie wszystkie warunki są spełnione.
TL;DR - jedna lub obie baterie będą wymagały wymiany.

#12 ·
Wymieniłem główny akumulator, ponieważ podczas testu miał 25% sprawności. Mój symbol start-stop świecił na zielono, ale po wyłączeniu silnika nie uruchamiał się ponownie, ponieważ zapłon się wyłączał. Skończyło się na tym, że wymieniłem również akumulator pomocniczy i teraz działa tak, jak oczekiwano.
Pomogłoby to innym, gdybyś mógł wspomnieć o marce i cenie akumulatora.

#13 ·
Pomogłoby to innym, gdybyś mógł podać markę i cenę akumulatora.
Pomogłoby to innym, gdybyś mógł podać markę i cenę akumulatora.
Kupiłem EXIDE 115 AGM CAR BATTERY 80AH 800A AGM800 EK800 Start-Stop za 127 funtów od Battery Group
Oraz Exide EK151 AGM Auxiliary Car Battery za 55 funtów od Tanya batteries.
Oba online

#18 ·
Czy komuś rozładował się akumulator tak bardzo, że nie uruchomił samochodu? Miałem kilka razy ostrzeżenie "krytyczny poziom i rozładowany akumulator", ale zawsze odpalał
Też tak miałem, ale zawsze odpalał.

• Like
Reactions: ikon66