Mercedes A-Class Forum banner

Ekran kierowcy zgasł

248K views 195 replies 77 participants last post by  PRW  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć wszystkim, ekran po stronie kierowcy w moim A200 w177 zgasł. Próbowałem uruchomić ponownie samochód, ale nadal nic się nie działo. Drugi ekran (infotainment) działa bez zarzutu.

Było to dość niebezpieczne i udało mi się bezpiecznie wrócić do domu. Jakieś pomysły, co poszło nie tak?

Ed

#5 ·
Jeśli nie możesz go zresetować, radziłbym jak najszybciej zlecić jego sprawdzenie u dealera. Jazda bez działającego prędkościomierza jest nielegalna, chyba że podjąłeś kroki w celu jego sprawdzenia (lub zdarzy się to podczas jazdy). Daj nam znać, jeśli uda Ci się zresetować i jak to zrobiłeś??

#9 ·
To niepokojące. Czy nie ma kopii zapasowej, która pozwala wyświetlić prędkość na ekranie rozrywki?

Nie zawracałbym sobie głowy próbą rozgryzienia tego, zadzwoniłbym do dealera, kazałbym im odebrać samochód i pożyczyć ci jeden, podczas gdy oni to naprawią. To nie jest tani samochód i jeśli jest problem, to trzeba go rozwiązać. Może to być usterka oprogramowania, która naprawia się przez twardy reset, ale może to być również problem z tym ekranem i ekran może wymagać wymiany. Pamiętaj, że samochód jest objęty gwarancją, która obejmuje takie problemy.

Przynajmniej poinformuj dealera, aby w razie ponownego wystąpienia problemu istniał zapis.
Lub spróbuj pomocy drogowej, naciskając przycisk Mercedes Me w panelu sterowania nad głową. Jestem ciekaw, jak to działa!

#8 ·
Mała aktualizacja ekranu, wyłączam samochód i włączam go ponownie po około godzinie, ekran działa teraz dobrze.

Zgadzam się, że Mercedes powinien dodać zapasowy prędkościomierz na ekranie systemu informacyjno-rozrywkowego na wypadek awarii ekranu po stronie kierowcy.

#10 ·
Tylko aktualizacja ekranu, wyłączam samochód i włączam go ponownie po około godzinie, ekran działa teraz dobrze.

Zgadzam się, że mercedes powinien dodać zapasowy prędkościomierz na ekranie systemu informacyjno-rozrywkowego na wypadek awarii ekranu po stronie kierowcy.
W moim VW pełne wyłączenie systemu po zablokowaniu samochodu zajmuje około pół godziny. Zakładam, że po to, aby można było zrobić krótki postój i nie stracić wskazówek nawigacyjnych itp.

Centrala ma pozdrowienie trzema palcami, może Merc ma coś podobnego, np. naciśnij przełącznik sterowania ogrzewaniem podczas włączania zapłonu itp. lub podobną kombinację, aby ponownie uruchomić system informacyjno-rozrywkowy.

#11 ·
Mój ekran systemu informacyjno-rozrywkowego losowo się psuje i czernieje w ciągu kilku minut po uruchomieniu samochodu, wyłączenie silnika, otwarcie i zamknięcie drzwi samochodu i ponowne uruchomienie sprawia, że ​​ponownie działa. Dzieje się to dość często, na szczęście bez problemów podczas jazdy. Czy ktoś jeszcze ma podobny problem?

#12 ·
Mój ekran systemu informacyjno-rozrywkowego losowo się psuje i czernieje w ciągu kilku minut od uruchomienia samochodu, wyłączenie silnika i otwarcie drzwi samochodu, zamknięcie ich i ponowne uruchomienie sprawia, że ​​ponownie działa. Dzieje się to dość często, na szczęście nie ma problemów podczas jazdy. Czy ktoś jeszcze ma podobny problem?
Witaj Flow, mam dokładnie ten sam problem. Dwa tygodnie temu dostałem swój A200 i od pierwszego tygodnia zauważyłem ten problem. Czy skontaktowałeś się już z dealerem lub znalazłeś jakieś rozwiązanie?
Zauważyłem również, że możesz zacząć jechać lub poczekać około minuty, a ekran uruchomi się ponownie.

#14 ·
Jak ze wszystkim, sporadyczną usterkę może być trudno zlokalizować. Zachęcające jest to, że jeśli jest to po prostu problem z oprogramowaniem układowym, powinni być w stanie naprawić go za pomocą aktualizacji systemu, jak w przypadku każdego problemu z oprogramowaniem. I wszyscy wiemy, jak niezawodne są aktualizacje systemu Windows.....

Pracowałem w systemach wystarczająco długo, aby wiedzieć, że dobrą radą jest nigdy nie pobierać aktualizacji natychmiast po wydaniu, na wypadek gdyby coś zepsuli.
Mam tylko nadzieję, że wydawane przez nich aktualizacje nie są zautomatyzowane. Pod warunkiem, że tak nie jest, na pewno poczekam kilka dni przed zezwoleniem na jakąkolwiek aktualizację.

#15 ·
Czy możesz kontrolować, kiedy Twój samochód się aktualizuje? Aktualizacje OTA mogą być wdrażane automatycznie, prawda?

#17 ·
Oczekiwałbym opcji modyfikacji ustawień. Czy chciałbyś, aby pobieranie rozpoczęło się podczas jazdy autostradą? Mam nadzieję, że w ustawieniach będą opcje konfigurowania aktualizacji lub przynajmniej system powiadomi, gdy aktualizacja będzie dostępna i pozwoli ją opóźnić.

#19 ·
Tylko jako aktualizacja, jutro zabiorę też samochód do serwisu. Jedyną rzeczą jest to, że w ciągu ostatnich kilku dni problem już się nie pojawiał. Jedyną rzeczą, której próbowałem kilka dni temu, było przed uruchomieniem samochodu kliknięcie przycisku "uruchom system" (na ekranie systemu informacyjno-rozrywkowego), a następnie włączenie samochodu. Zrobiłem to dwa pierwsze razy i nie miałem problemu. Teraz próbuję sprawdzić, czy błąd pojawi się ponownie bez uruchamiania systemu wcześniej, ale teraz wszystko działa dobrze. Nie wiem, co mam teraz powiedzieć w serwisie, poza tym myślę też, że nic nie znajdą. Zauważyłem, że mam włączone automatyczne aktualizacje, ale nie sądzę, żeby w tym tygodniu została wydana jakaś aktualizacja.

#20 ·
Cześć
Mój nowy A200 ma teraz 11 dni i przejechałem 650 mil i tak, ekran po stronie kierowcy przestał działać. Próbowałem wyłączyć silnik, wysiąść i zamknąć pojazd, a następnie wsiąść z powrotem i uruchomić pojazd wiele, wiele razy, ale ekran po prostu nie chciał się włączyć, co jest bardzo niebezpieczne w prowadzeniu, ponieważ nie można wizualnie potwierdzić, na jakim biegu się znajdujesz, czy działają kierunkowskazy, z jaką prędkością jedziesz itp., więc zadzwoniłem do salonu, w którym go kupiłem i umówiłem się, żeby go tam zabrać, aby mogli rozwiązać ten problem. Wyruszając do salonu, patrzcie, ekran ożył. Zabrałem pojazd do salonu z działającym ekranem i dali mi wybór: albo zostawić samochód u nich, albo zabrać go i zadzwonić do nich, jeśli usterka wystąpi ponownie, więc zabrałem samochód z powrotem do domu i zobaczę, jak to będzie.
Jakieś pomysły, co może powodować ten problem. Niepokojące jest to, że inni mieli ten sam problem, a nie tylko mój ekran jest uszkodzony.

#42 ·
Cześć
Mój nowy A200 ma teraz 11 dni i przejechałem 650 mil i tak, ekran po stronie kierowcy przestał działać. Próbowałem wyłączyć silnik, wysiąść i zamknąć pojazd, a następnie wsiąść z powrotem i uruchomić pojazd wiele, wiele razy, ale ekran po prostu nie chciał się włączyć, co jest bardzo niebezpieczne w prowadzeniu, ponieważ nie można wizualnie potwierdzić, na jakim biegu się znajdujesz, czy działają kierunkowskazy, z jaką prędkością jedziesz itp., więc zadzwoniłem do dealera, u którego go kupiłem i umówiłem się, że go tam zabiorę, aby mogli rozwiązać ten problem. Wyruszając do dealera, patrzcie, ekran ożył. Zabrałem pojazd do dealera z działającym ekranem i dali mi wybór: albo zostawić u nich samochód, albo zabrać go i zadzwonić do nich, jeśli usterka wystąpi ponownie, więc zabrałem samochód z powrotem do domu i zobaczę, jak będzie.
Jakieś pomysły, co może powodować ten problem. Niepokoi fakt, że inni mieli ten sam problem, a nie tylko mój ekran jest uszkodzony.
Miałem dziś rano dokładnie tę samą usterkę. A180d z pakietem łączności. Tylko 200 mil na liczniku. Wszystko działa po tym, jak zostawiłem samochód na 5 minut

#21 ·
Aktualizacja ekranu wadliwych sterowników
Mój dealer Mercedesa poinformował mnie właśnie, że ten problem jest problemem z oprogramowaniem, więc zarezerwowałem swój A200 do aktualizacji, która powinna zająć około 30 minut.
Sugeruję więc wszystkim, którzy mają ten sam problem, skontaktowanie się ze swoim dealerem i umówienie się na tę bardzo ważną aktualizację.

#27 ·
Aktualizacja w sprawie wadliwego ekranu sterowników
Mój dealer Mercedesa poinformował mnie właśnie, że ten problem jest problemem z oprogramowaniem, więc zarezerwowałem swój A200 do aktualizacji, która powinna zająć około 30 minut.
Sugeruję więc wszystkim, którzy mają ten sam problem, aby skontaktowali się ze swoim dealerem i zgłosili swój pojazd do tej bardzo ważnej aktualizacji.
Czy dealer podał Ci więcej szczegółów? W tym tygodniu odwiedzę swój i chcę przekazać im jak najwięcej informacji. Przy okazji, czy problem zniknął całkowicie po aktualizacji?

#24 ·
Mam wrażenie, że te problemy to mniej błąd oprogramowania, a bardziej błąd w uszkodzonym pobieraniu aktualizacji, które nie instaluje się poprawnie, reset rozwiązuje problem.

#25 ·
Nie miałem problemu z moim ekranem, mam samochód od trzech tygodni i byłem we wszystkich ekranach wiele razy. Miałem błąd oprogramowania z nawigacją, która nie działała, co skończyło się na konieczności zresetowania i aktualizacji, teraz mam problem z Mercedes Me, który nie zawsze się łączy, ale nigdy czarny ekran ani migotanie.

Mam przeczucie, że te problemy to mniej błąd oprogramowania, a bardziej błąd w uszkodzonym pobieraniu aktualizacji, która nie instaluje się poprawnie, reset rozwiązuje problem.
Jak wykonałeś reset?

#28 ·
Aktualizacja

Właśnie odebrałem wczoraj samochód po tym, jak serwis najwyraźniej ponownie zainstalował oprogramowanie w samochodzie. Miało to zająć dwie godziny, a kiedy poszedłem odebrać samochód, powiedziano mi, że nie jest gotowy, ponieważ instalacja zajmie jeszcze 4 godziny! Niewiarygodne...

W każdym razie, pomimo aktualizacji, mój ekran nadal robi się czarny i uruchamia się ponownie po "aktualizacji". Chyba poczekam, aż serwis naprawdę dowie się, w czym problem.

#29 ·
Aktualizacja

Odebrałem wczoraj samochód po tym, jak serwis najwyraźniej ponownie zainstalował oprogramowanie w samochodzie. Miało to zająć dwie godziny, a kiedy poszedłem odebrać samochód, powiedziano mi, że nie jest gotowy, ponieważ instalacja zajmie 4 godziny więcej! Niewiarygodne...

Tak czy inaczej, pomimo aktualizacji mój ekran nadal robi się czarny i uruchamia się ponownie po "aktualizacji". Chyba poczekam, aż serwis naprawdę dowie się, w czym problem.
Mój został zresetowany i zaktualizowany przez serwis, ale nadal miałem problemy. Mój ekran nie robił się czarny, moim problemem nie była nawigacja, co zostało naprawione przez reset, potem miałem problem z przerywanymi usługami online i ciągłym rozłączaniem Bluetooth. Dealer miał go ostatnio i oddał, mówiąc, że aby naprawić problemy, potrzebowali internetowej płyty z instrukcją, która jest specyficzna dla każdego samochodu, która zostanie wysłana z Niemiec, a następnie zainstaluje nową kopię systemu MBUX.

Myślę, że to tak jak aktualizacja systemu Windows, ale nadal z błędem, czasami trzeba zacząć od nowa. Może to jest to, co musi zrobić Twój dealer.

#31 ·
Nadal mam ten sam problem, ale zauważyłem, że mogę coś zrobić, aby go uniknąć. Zanim włączę samochód, klikam przycisk uruchamiania systemu (po prostu klikam na touchpadzie), a następnie włączam samochód. Robiąc to, nigdy nie miałem czarnego ekranu.

Jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem, to radio czasami się rozłącza, jakby sygnał był gubiony, a następnie po kilku sekundach wraca. Czy ktoś jeszcze to ma?

#36 ·
One more thing I noticed is the radio sometimes disconnects, like the signal is lost, and then a couple of seconds later it returns. Anyone else has this?
Jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem, to to, że radio czasami się rozłącza, jakby sygnał został utracony, a następnie po kilku sekundach wraca. Czy ktoś jeszcze to ma?[/quote]To może być normalne zachowanie DAB, gdy traci sygnał, automatycznie przełączy się na wersję FM sygnału. Kiedy przełącza się z powrotem, często słychać kilka powtórzonych słów, ponieważ sygnał DAB jest o sekundę lub dwie opóźniony za sygnałem FM.

#32 ·
Mój problem z ekranem również nie został naprawiony, wygląda na to, że kiedy oddałem swój samochód, po prostu go zresetowali, nie używając narzędzia diagnostycznego ani nie uruchamiając żadnych aktualizacji.

#38 ·
Nawiasem mówiąc, teraz mam nowy błąd w systemie, albo inną usterkę, powiedziałbym. Po powrocie do domu i wybraniu biegu wstecznego ekran zrobił się całkowicie czarny, wrzuciłem samochód na bieg do przodu i ekran wrócił do normy. Próbowałem kilka razy wrzucić samochód na bieg wsteczny i za każdym razem, gdy kamera miała pokazać obraz, ekran robił się czarny. Wyłączyłem samochód i spróbowałem ponownie z tym samym rezultatem. Kilka godzin później włączyłem samochód i problem zniknął. Dwa dni później i brak oznak problemu, naprawdę dziwne. Nagrałem film, żeby pokazać go w salonie i zobaczyć, czy naprawią wszystkie problemy raz na zawsze.

#39 ·
Nawiasem mówiąc, teraz mam nowy błąd w systemie, albo inną usterkę, powiedziałbym. Po powrocie do domu i wybraniu biegu wstecznego ekran zrobił się całkowicie czarny, wrzuciłem samochód na bieg do przodu i ekran wrócił do normy. Próbowałem kilka razy wrzucić bieg wsteczny i za każdym razem, gdy kamera miała pokazać ekran, robił się czarny. Wyłączyłem samochód i spróbowałem ponownie z tym samym rezultatem. Kilka godzin później włączyłem samochód i problem zniknął. Dwa dni później i brak oznak problemu, naprawdę dziwne. Nagrałem film, żeby pokazać go dealerowi i zobaczyć, czy naprawią wszystkie problemy raz na zawsze.
HA! Mam zupełnie odwrotny problem.

Kiedy jadę samochodem blisko ściany lub innego samochodu (np. podczas parkowania), system informacyjno-rozrywkowy wyświetla odległość przez 2 sekundy, a następnie następuje całkowite wyłączenie ekranu. Jeśli wrzucę bieg wsteczny, ekran włączy się ponownie.

Rozmawiałem z lokalnym dealerem Mercedesa i umówili mi wizytę serwisową na ten piątek. Według nich może to być problem z oprogramowaniem, co również potwierdza fakt, że wielu z nas doświadcza tego problemu.

#40 ·
Cześć, mam nadzieję, że ktoś może pomóc, ponieważ nie chcę, żeby kolejny samochód został zniszczony przez dealera lol
Główny ekran kierowcy 10.25 po prostu wyłącza się bez powodu lub ostrzeżenia. Zastanawiałem się, czy ktoś jeszcze miał ten problem, ponieważ mam samochód dopiero od 3 tygodni i poza tym jest bez zarzutu
Dzięki

#100 ·
Cześć, mam nadzieję, że ktoś może pomóc, ponieważ nie chcę, żeby kolejny samochód został zniszczony przez dealera lol
Główny ekran kierowcy 10.25 po prostu wyłącza się bez powodu lub ostrzeżenia, zastanawiałem się, czy ktoś jeszcze miał ten problem, ponieważ mam samochód dopiero 3 tygodnie i poza tym jest bez zarzutu
Dzięki
Tak samo dzieje się z moim A250 AMG-Line (68 tablica W177) od pierwszego dnia. Pomimo aktualizacji oprogramowania po aktualizacji oprogramowania i dwóch wymienionych jednostkach sterujących, problem nie został rozwiązany. Z powrotem u dealera trzy razy w grudniu 2020 roku z kolejną wymienioną jednostką sterującą zainstalowaną w Sylwestra - ponownie zawiodła dziś wieczorem! Rozwiązuję to, wyłączając silnik, wychodząc i zamykając samochód, zostawiając go na pięć minut, a następnie ponownie odblokowując samochód - Hej Presto, działa, ale tylko do następnego razu, gdy zestaw wskaźników znów zawiedzie!