Cześć wszystkim,
Mieszkam w Chinach od dłuższego czasu i mam A200L (model z długim rozstawem osi na rynek chiński). Ten problem z pełnym ekranem carplay/android auto został już rozwiązany w Chinach jakiś czas temu za pomocą czegoś zwanego Baidu Carlife.
To system podobny do carplay, ale w jakiś sposób przejmuje cały ekran.
Mój samochód ma to włączone domyślnie razem z carplay i android auto. (w Chinach to standard)
View attachment 10955
Jest więc ta bezprzewodowa mała skrzynka, która łączy się przez port usb-c w wtyczce carplay/android auto. Następnie łączysz się ze skrzynką za pomocą telefonu przez wi-fi i blutooth (tak, oba) i na ekranie pojawia się pełnoekranowy apple carplay.
View attachment 10956
Bezpośrednie apple carplay z kablem usb-c jest obsługiwane tylko w tym głupim pojemniku pośrodku ekranu.
Tak z tą skrzynką uzyskujesz pełny ekran.
View attachment 10957
Dziwna rzecz jest taka, że w mediach na ekranie wskaźników otrzymuję komunikat, że elementy sterowania multimediami są niedostępne, ponieważ android auto jest podłączony. Myślę więc, że to działa w jakiś sposób za pośrednictwem protokołu android auto.
Nie możesz więc sterować muzyką carplay za pomocą lewych przycisków na kierownicy (prawych przycisków w Wielkiej Brytanii, jak sądzę, ponieważ kierownica jest po prawej stronie).
Kiedy próbuję połączyć się za pomocą zakładki android auto, pojawia się ten sam ekran carplay i znowu jest połączony jako baidu carlife.
Jest trochę opóźniony, ponieważ działa przez wifi, ale jest dość stabilny. Wsiadasz do samochodu, włączasz zapłon i carplay pojawia się w 10 sekund.
Mały problem polega na tym, że wydaje się, że nie możesz przejść do map carplay lub ekranu muzyki za pomocą skrótu w konsoli środkowej (miejsce, w którym znajduje się radio/multimedia, ulubione, asystent parkowania itp.). Musisz użyć touchpada w konsoli środkowej lub dotknąć ekranu.
Nie jestem więc pewien, czy to zadziała w klasie a (lub jakimkolwiek innym mercedesie) na rynkach euro/uk, ale widać, że ograniczenia nie są tak duże, że trzeba wymieniać całą jednostkę, która łączy najważniejsze funkcje Twojego samochodu.
Mogę powiedzieć, że rozdzielczość nie jest szalenie ostra jak mbux, ale tak naprawdę nie zauważysz tego, chyba że jesteś bardzo blisko ekranu.
Możesz się zastanawiać, gdzie jest teraz temperatura klimatyzacji lub ustawienie AC, gdy cały ekran jest zajęty przez carplay.
Cóż, kiedy dostosujesz temperaturę, pojawi się zakładka temperatury, a następnie zniknie po kilku sekundach. Mercedes mógł to zrobić na początku i nie ograniczać ludzi do tego małego pojemnika pośrodku.
Jeśli masz jakieś pytania, z przyjemnością odpowiem, ponieważ sam szukałem tego rozwiązania od dłuższego czasu.
Na zdrowie