Mercedes A-Class Forum banner

W177 - Modernizacja standardowego systemu dźwiękowego

1 reading
30K views 21 replies 6 participants last post by  veeeight  
#1 ·
Mam w swoim samochodzie "Standardowy System Dźwiękowy". Jestem niezadowolony z jakości dźwięku i chcę go ulepszyć.

Gdzie znajduje się wzmacniacz? Czy mogę wymienić wzmacniacz?

Chcę również dodać subwoofer i wzmacniacz do systemu, więc skąd mogę wziąć sygnał audio? Nie preferuję używania sygnałów wysokiego poziomu z głośników. Jakieś inne opcje?

Dzięki.

#2 ·
Cześć

Mam W177 ze standardowym systemem dźwiękowym i jestem bardzo niezadowolony z jakości dźwięku. Zgodnie ze specyfikacją techniczną nie ma zewnętrznego wzmacniacza.

Chcę dodać subwoofer ze wzmacniaczem. Moje pytanie brzmi więc, skąd mogę wziąć źródło dźwięku dla wzmacniacza? Nie preferuję używania wyjść głośnikowych wysokiego poziomu jako źródła dźwięku. Jakieś inne pomysły?

Czy mogę ulepszyć wzmacniacz standardowego systemu dźwiękowego?

Standardowy system dźwiękowy:

• Maks. Moc całkowita: 100 watów

• 6 głośników

Zaawansowany system dźwiękowy (w UK Premium i Premium Plus):

• Maks. Moc całkowita: 225 watów

• 9 głośników

• 1 subwoofer

• 1 zewnętrzny wzmacniacz wspomagający

System dźwięku przestrzennego Burmester:

• Maks. Moc całkowita: 590 watów

• 11 głośników premium

• 1 subwoofer

• 1 zewnętrzny wzmacniacz klasy D

• Zoptymalizowany dźwięk

• Ładniej wyglądające maskownice głośników

#3 ·
Niska jakość dźwięku jest częstą skargą w W177. Było to wielokrotnie omawiane na tym forum.

Aby uzyskać wskazówki, wyszukaj i zapoznaj się z tymi poprzednimi wątkami:

#4 ·
Nawet z systemem dźwięku przestrzennego Burmester, z subwooferem, jest mało inspirujący.

Moim zdaniem, ostatni post na forum powyżej jest właściwym rozwiązaniem, daje bogatszy dźwięk, którego szukasz.

#5 ·
Nawet z systemem dźwięku przestrzennego Burmester, z subwooferem, jest mało inspirujący.

Moim zdaniem, ostatni post na wątku powyżej jest właściwym rozwiązaniem, daje bogatszy dźwięk, którego szukasz.
Dzięki za odpowiedź.

Nie widziałem żadnego wątku dotyczącego ulepszania standardowego systemu audio. Opcje Advanced i Burmaster Sound System mają wzmacniacz w bagażniku, więc dodanie dodatkowego wzmacniacza jest łatwe.

Ale Standard Sound System nie ma żadnego określonego wzmacniacza, więc skąd mogę wziąć źródło dźwięku? Musi istnieć również wzmacniacz dla Standard Sound System, chciałbym poznać lokalizację wzmacniacza, aby móc go podłączyć do zewnętrznego wzmacniacza.

#8 ·
Dziękuję bardzo.

Jednostka centralna znajduje się po stronie kierowcy, w pobliżu poduszki powietrznej kolanowej. Nagrałem film. Myślę, że to złącze głośnikowe jednostki głównej, widać to na zdjęciu poniżej.

Czy mogę znaleźć kabel adaptera, którego mogę użyć między jednostką centralną a wzmacniaczem?

#14 ·
Cześć,

Audiotec Fischer ma kilka wiązek plug and play do naszych samochodów, obsługujących zarówno obecny system dźwiękowy non-Burmester, jak i system dźwiękowy Burmester.

Audiotec Fischer

Dla A W177 non-Burmester sound możesz odnieść się do MATCH PP-PAC 80.

Dla A W177 Burmester sound możesz odnieść się do MATCH PP-MB 1.9MBUX-BUR.

Powyższe dotyczy również CLA C118.

Natknąłem się na nie podczas poszukiwania ulepszenia mojego obecnego systemu dźwiękowego Burmester, ponieważ ja również nie jestem z niego zadowolony.

Wiązka plug and play pozwoliłaby Ci połączyć się z ich Match Up 10 DSP i wygląda obiecująco.

Nadal jestem w trakcie badań i porównań, ale przynajmniej ta opcja jest typu plug and play, co czyni ją dla mnie bardzo atrakcyjną.

#15 ·
Cześć,

Audiotec Fischer ma kilka wiązek plug and play do naszych samochodów, obsługujących zarówno obecny system dźwiękowy non-Burmester, jak i system dźwiękowy Burmester.

Audiotec Fischer

Dla dźwięku A W177 non-Burmester możesz odnieść się do MATCH PP-PAC 80.

Dla dźwięku A W177 Burmester możesz odnieść się do MATCH PP-MB 1.9MBUX-BUR

Powyższe dotyczy również CLA C118.

Natknąłem się na nie podczas poszukiwania ulepszenia mojego obecnego systemu dźwiękowego Burmester, ponieważ ja również nie jestem z niego zadowolony.

Wiązka plug and play pozwoliłaby na połączenie z ich Match Up 10 DSP i wygląda obiecująco.

Nadal prowadzę badania i porównania, ale przynajmniej jest to opcja plug and play, co czyni ją dla mnie bardzo atrakcyjną.
Wygląda na to, że ta wiązka jest konwerterem głośnikowym wysokiego poziomu na poziom liniowy dla ich wzmacniacza dsp.
Nie sądzę, żeby istniała metoda uzyskania sygnału cyfrowego lub analogowego bezpośrednio z mbux.
Jeśli idziesz tą drogą, spójrz na minidsp harmony - prawdopodobnie najlepszy dsp z dirac live. Audison również produkuje dobre jednostki dsp. Z nimi możesz podłączyć linie poziomu głośnika bezpośrednio do dsp.

Mam 2 problemy z moim systemem burmester - za mało głębokiego basu i nie lubię dudnienia z hałasu wydechu przesyłanego przez głośniki. Problemem z basem jest to, że subwoofer jest za mały, ale nie chcę też tracić miejsca w bagażniku. Może opcja subów z rynku wtórnego pod tylnym siedzeniem?

#17 ·
Piny 1, 10 i 2 złącza 2 na poniższym schemacie są połączone ze wzmacniaczem subwoofera zaawansowanego systemu dźwiękowego. Wygląda to na połączenie audio. Być może możemy podłączyć własny wzmacniacz do tych pinów?

Po prostu nie mogę znaleźć odpowiedniej wiązki przewodów ani skrzynki rozgałęźnej dla tego złącza, więc mogę przełączyć te piny i rozprowadzić je do bagażnika.

#18 ·
Jedynym ograniczeniem jest to, że sygnał prawdopodobnie już ma filtr górnoprzepustowy i inne DSP, ponieważ trafia tylko do wzmacniacza subwoofera. Prawdopodobnie trzeba będzie najpierw przetestować sygnał, aby sprawdzić, czy warto i jakie jest napięcie wyjściowe/impedancja. Może nie być kompatybilny ze wszystkimi wzmacniaczami, widziałem naprawdę niskie wyjście z fabrycznych systemów.
Zdałem sobie również sprawę, że subwoofery pod tylnym siedzeniem to prawdopodobnie zły pomysł, ponieważ pod siedzeniami po bokach znajdują się poduszki powietrzne. Wyobrażam sobie linię basu uruchamiającą poduszkę powietrzną!

#19 ·
Czy możemy użyć eMost do połączenia cyfrowego? Poniżej znajduje się dac dla łącza połączeniowego Benz most. Co myślisz?

Również wejście wysokiego poziomu to kolejna opcja.
Wiele dsp ma wejście wysokiego poziomu. Możesz użyć kabla integracyjnego audiofisher dla standardowego systemu dźwiękowego. Dsp + wzmacniacz może być używany do zasilania wszystkich głośników.

#20 · (Edited)
Nie miałbym problemu z już zastosowanym filtrem dolnoprzepustowym. Brakuje mi tylko głębokiego, niskiego basu, który chcę dodać za pomocą wzmacniacza i subwoofera.

Rozwiązanie eMost wygląda interesująco, ale jest trochę drogie jak na mój gust. To tylko przedwzmacniacz, więc potrzebujesz również wzmacniacza z niezbędną wiązką przewodów do głośników i prawdopodobnie dodatkowego wzmacniacza do subwoofera.

#21 ·
Cześć Ludziska

Mam A35 z 2022 roku.
Ma mieć ulepszony system stereo, ale uważam, że jest bardzo przeciętny.
Ma głośnik basowy w bagażniku, ale dźwięk nie jest tak dobry, jak się spodziewałem.
Rzuciłem okiem na głośnik w przednich drzwiach, który wygląda trochę tanio.
Czy ktoś zna rozmiar głośnika?
Czy ktoś wcześniej ulepszał?

Pozdrawiam Gonz.

#22 ·
Cześć Ludzie

Mam A35 z 2022 roku.
Ma mieć ulepszony system stereo, ale uważam, że jest bardzo przeciętny.
Ma głośnik basowy w bagażniku, ale dźwięk nie jest tak dobry, jak się spodziewałem.
Rzuciłem okiem na głośnik w przednich drzwiach, który wygląda trochę tanio.
Czy ktoś zna rozmiar głośnika?
Czy ktoś już ulepszał?

Pozdrawiam Gonz.
Spójrz na wątki w poście nr 3