Miałem dziś ciekawą rozmowę z technikiem MB, wydaje się, że jeśli zgłosisz tego rodzaju problem, są w stanie sprawdzić, który moduł powoduje rozładowanie akumulatora, w moim przypadku myślą, że to magistrala CAN wnętrza budziła się i pozostawała włączona zbyt długo, więc zresetowali ją i trzymali kciuki 🤣.
To wspaniale, że potrafią prześledzić, co się budzi, gdy samochody są zablokowane, szkoda tylko, że nie mogą zrobić nic innego, jak zresetować moduł, zaktualizować oprogramowanie i mieć nadzieję na najlepsze. Ale dają mi nowy akumulator, więc to może pomóc
Miałem ostatnio pewną myśl,
jeśli funkcja Stand-by (niedostępna we wszystkich samochodach, np. w Wielkiej Brytanii) może odczytać SOC (Status Naładowania) i wydaje się również, że niezależnie od tego, czy masz funkcję stand-by, czy nie, możesz wyświetlić swoje napięcie wraz z mocą (KW), doładowaniem Turbo, momentem obrotowym (NM), to dlaczego nie wyświetlić SOC na desce rozdzielczej.
W ten sposób możemy w pewnym stopniu zminimalizować niepokój związany z parkowaniem, który odczuwamy, gdy zostawiamy samochód w garażu. Następnie możemy określić, kiedy podłączyć samochód do ładowarki, tak jak patrzymy na wskaźnik paliwa, aby określić, kiedy wlać benzynę do samochodu.
Tak jak jest, nie znamy SOC na żadnym etapie, a powtarzające się krótkie przejazdy mogą wyczerpywać akumulator, zmniejszając jego zdolność do pozostawania zablokowanym w garażu przez dłuższy czas.
Wydaje się to po prostu zdrowym rozsądkiem w przypadku samochodu, który ma duże obciążenie akumulatora i inteligentny alternator, który ładuje przerywanie. Po prostu daje właścicielowi pewien stopień pewności i kontroli.
Jedyną przeszkodą, jaką widzę, jest to, że wartość/moduł/obliczenie SOC nie jest wbudowane w samochodach bez funkcji Stand-by (tj. w Wielkiej Brytanii) i byłoby to wstyd, ponieważ możliwość wyświetlania SOC byłaby w przeciwnym razie głównie aktualizacją oprogramowania do wyświetlacza cyfrowego.
Oprogramowanie musi jedynie odczytać wartość i ją wyświetlić. W końcu możemy zobaczyć napięcie w czasie rzeczywistym, możemy zobaczyć, czy i kiedy alternator ładuje akumulator, samochód ma komunikat ostrzegawczy, gdy naładowanie akumulatora jest krytyczne, więc dlaczego nie możemy zobaczyć SOC na desce rozdzielczej.
Może nie wiem, co i jak, ale naprawdę chciałbym czegoś, co pomogłoby mi zaplanować, kiedy podłączyć samochód do ładowarki, a nie tylko dlatego, że jest to krytyczne, ale raczej pozwolić mi zdecydować, kiedy jest to odpowiedni czas jako część mojego napiętego harmonogramu. To znaczy, kiedy samochód będzie w garażu powiedzmy dzień i noc, aby zapewnić dobre ładowanie i sprawić, by wysiłek podłączania i odłączania był tego wart.
Coś do przemyślenia, myślę.