Po prostu dodam swoje komentarze, jeśli APN jest ustawiony nieprawidłowo - można go dostosować dla modułu HERMES w DTS.
Nie jestem do końca pewien, czy APN jest problemem, ponieważ istnieje filtrowanie treści, które jest dyktowane przez APN - tak myślę? Czy w ogóle widzisz wskaźnik 4G/Me w głównym systemie mbux? Jeśli nie widzisz ikony me, to Twój HU6 nie jest połączony z modułem Hermes, moduł Hermes łączy się z HU6 przez bramę WLAN.
Istnieje wiele problemów z łącznością; jeśli aplikacja nie zgłasza stanów zdalnych ani żadnych informacji o danych po tym, jak dealer zweryfikuje dziennik (np. w moim przypadku) i doda Twój e-mail do VIN - to problem leży w module Hermes.
Zapisywanie kodowań Hermesa w DTS -> Xentry rzeczywiste wartości, patrz tryb operacyjny.
Sprawdź również, czy pojazd może zadzwonić do mnie do obsługi klienta za pomocą przycisku me - jeśli tak, to dobra wiadomość - karta Vodafone esim działa w pewnym stopniu.
W moim przypadku tryb operacyjny był ustawiony na tryb awaryjny, chociaż istnieją inne stany, które mogą dezaktywować połączenie danych. W specjalnych wersjach Xentry istnieje procedura ustawiania tego na stan udostępniania. Po wykonaniu tej czynności moduł HERMES ponownie ustanowi nowy certyfikat VPN dla łączności danych, aby działał z samochodem, zaplecze ma infrastrukturę PKI, która wykorzystuje system uwierzytelniania opartego na certyfikatach.
Chociaż, jeśli pojazd jest w stanie udostępnionym, użyj DTS do ustawienia ustawień APN, nie pamiętam, czy miało to konfiguracje specyficzne dla danego kraju, ale nie pamiętam wielu ustawień APN, w co wątpię, ponieważ moduł HERMES powinien być w stanie wykonywać roaming.
Niektóre inne problemy z łącznością to utrata synchronizacji czasu przez jednostkę MBux (HU6), a certyfikaty przestają działać - w tym przypadku specjalna adaptacja w Xentry resetuje synchronizację zegara. Kolejną adaptacją jest to, że
certyfikat HU6 staje się nieważny i jest jeden, aby przywrócić początkowy certyfikat autoryzacji. Następnym razem, gdy samochód zażąda zaktualizowanego certyfikatu - zostanie on ponownie wygenerowany z poprawnym dla tego pojazdu. Są to błędy HU6 związane z łącznością, a nie HERMES.
Miałem pewne doświadczenie w pracy z zapleczem PKI w zeszłym roku i miałem szczęście zagłębić się w metodę prób i błędów - wideo z Duoyin z Google Translate pomogło mi w tym
Ponadto nie wszystkie pojazdy będą miały aplikację Mercedes Me na MBux (HU6) - na przykład jestem na FUP4 i nawet z FUP3_4 nie było 'Mercedes Me i Apps' - zawsze były tylko 'Apps' w moim systemie. Chociaż zapłaciłem za opcję personalizacji zawartą w pakiecie zdalnym, która pozwala mieć użytkowników 'Me' w systemie, ponieważ nie jest to również darmowa funkcja. Więc nie określiłbym funkcjonalności synchronizacji 'me' jako prawidłowej procedury testowej.
Oficjalnie nie jestem pewien, czy Dealer ma dostęp do kodowania wariantów za pomocą DTS - ale może zgłaszać zapytania do centrali w sprawie problemów z HERMES - dlatego czuję, że część pracy diagnostycznej nie została wykonana poprawnie. W jednym z dokumentów Xentry TIPS, które znalazłem w Internecie, gdy miałem ten problem - stwierdza się wyraźnie, że należy to zrobić, jeśli nadal nie ma łączności i rejestrowane są niektóre dzienniki pakietów, ponieważ Xentry może komunikować się z zapleczem za pomocą oficjalnego konta dealera i zgłosi inżynierowi, jeśli widzi jakieś wysłane pakiety (podobne do wireshark).
Alternatywne metody stosowane przez osoby na Duoyin próbowały również wyeksportować kodowanie wariantów modułu HERMES, a następnie wykonać pełny reset fabryczny / ponowne flashowanie HERMES i ponownie zaimportować kodowania. Co w zasadzie jest 'offline' SCN