Mercedes A-Class Forum banner

Wskazówki i triki MBUX

154K views 163 replies 46 participants last post by  Forrester  
#1 ·
Nowy w Mercedesie i każdego dnia dowiaduję się nowych rzeczy. Pomyślałem, że pomocne będzie założenie wątku, w którym będę udostępniał przydatne informacje, np. polecenia MBUX, które mogą nie być udokumentowane.

Oto coś, co właśnie odkryłem.

Jeśli naciśniesz i przytrzymasz przycisk poleceń głosowych na kierownicy, aktywuje się asystent głosowy w telefonie komórkowym (pod warunkiem, że jest połączony przez Bluetooth). U mnie aktywuje Siri.

#3 ·
Nowy w Mercedesie i każdego dnia dowiaduję się nowych rzeczy. Pomyślałem, że pomocne będzie rozpoczęcie wątku dzielenia się przydatnymi informacjami, np. poleceniami MBUX, które prawdopodobnie nie są udokumentowane.

Jeśli naciśniesz i przytrzymasz przycisk poleceń głosowych na kierownicy, aktywuje się asystent głosowy w telefonie komórkowym (pod warunkiem, że jest on połączony przez Bluetooth). U mnie aktywuje Siri.
Czy to działa nawet jeśli nie masz pakietu łączności telefonicznej?

#9 ·
Właściwie to nie jest wskazówka, ale funkcja blokowania/odblokowywania drzwi za pośrednictwem aplikacji Mercedes Me okazała się dziś bardzo przydatna.
Przesyłka, którą zamówiłem, została dziś dostarczona do mojego sąsiada, kiedy byłem w pracy. Skontaktowali się ze mną, żeby powiedzieć, że ją mają, ale wyjeżdżają, więc będę musiał poczekać, aż wrócą, żeby ją odebrać.
Rozmawiałem z nimi przez telefon, więc powiedziałem im, żeby podeszli do mojego samochodu, odblokowałem drzwi, zostawili ją w samochodzie i ponownie zablokowałem drzwi.
Zrobione.

#10 ·
Właściwie to nie jest wskazówka, ale funkcja blokowania/odblokowywania drzwi za pośrednictwem aplikacji Mercedes Me okazała się dziś bardzo przydatna.
Przesyłka, którą zamówiłem, została dziś dostarczona do mojego sąsiada, kiedy byłem w pracy. Skontaktowali się ze mną, żeby powiedzieć, że ją mają, ale wyjeżdżają i będę musiał poczekać, aż wrócą, żeby ją odebrać.

Rozmawiałem z nimi przez telefon, więc powiedziałem im, żeby podeszli do mojego samochodu, odblokowałem drzwi, zostawili ją w samochodzie i ponownie zablokowałem drzwi.

Zrobione.
Podoba mi się to, chociaż nie jest to coś, czego używałoby się cały czas. Nie sądzę, żebym otwierał swój samochód z daleka. Jeśli masz to i kluczyk, jaki jest sens posiadania NFC do otwierania drzwi??

#12 ·
Czy ktoś wie, czy Klasa A jest wyposażona w tryb tunelu? - https://www.youtube.com/results?search_query=mercedes+tunnel+mode
Znalazłem tę wskazówkę również zeszłej nocy, ale nie miałem jeszcze okazji jej przetestować.

Zgadzam się z obawami dotyczącymi blokowania i odblokowywania na odległość. Poprosiłem sąsiada, aby potwierdził, że drzwi ponownie się zamknęły.

Myślę, że nfc może być również używane do udzielania innym osobom dostępu do korzystania z pojazdu. Zostawiasz kluczyk w samochodzie i przyznajesz komuś dostęp za pośrednictwem Mercedes me, myślę. Otwierają samochód za pośrednictwem nfc i mogą go wtedy normalnie używać. Nie jestem pewien, czy jest to dostępne w Wielkiej Brytanii, czy może jeszcze nie.

#19 ·
Mercedes me Pomoc!

Czy ktoś wie, jak połączyć aplikację Mercedes me na moim iPhonie z rzeczywistym samochodem? Zarejestrowałem swój samochód, ale cały czas pisze, że aby włączyć funkcje, przejdź do portalu, przechodzę do portalu i włączam je, ale nadal nie działa.

Jakieś pomysły proszę

#20 ·
Mercedes me Pomoc!

Czy ktoś wie, jak połączyć aplikację Mercedes me na moim iPhonie z rzeczywistym samochodem? Zarejestrowałem swój samochód, ale cały czas pisze, że aby włączyć funkcje, przejdź do portalu, przechodzę do portalu i włączam je, ale nadal nie działa.

Jakieś pomysły proszę
Spędziłem cały dzień próbując to samemu ogarnąć, w tym rozmowę z Mercedesem, która nie pomogła.

1. Użyj przeglądarki, aby przejść do www.mercedes.me
2. Zaloguj się
3. Sprawdź swoje dane
4. Wybierz opcje, które chcesz (które w zasadzie będą wszystkie)
5. To jest ta, o której Mercedes powiedział, że nie potrzebuję. Musisz zweryfikować, kim jesteś, Twój dealer powinien to zrobić, ale jeśli jest tak jak u mnie, człowiek, który to robi, był nieobecny i nigdy tego nie zrobiono, więc możesz albo wrócić, albo użyć kamery internetowej w telefonie, po prostu naciśnij opcję w portalu, a zostaniesz przekierowany. Musisz podać swój numer telefonu i mieć paszport. Nagrywają rozmowę, zadają pytania dotyczące miejsca i daty urodzenia, a następnie pokazujesz im swój paszport, machając rękami, aby udowodnić, że nie jest fałszywy, i natychmiast go autoryzują.
6. Wróć do portalu, aby upewnić się, że wszystko jest włączone.

Są pewne rzeczy, za które trzeba zapłacić, ale nie zostaną aktywowane, chyba że podasz dane karty kredytowej w sklepie Mercedes.

Następnie musisz uruchomić samochód na 20-30 minut, aby system skonfigurował mapy i telediagnostykę.

Mam nadzieję, że to pomoże. Daj mi znać, jak Ci idzie. Mój samochód nie jest zaparkowany w pobliżu, więc nie mogę sprawdzić do jutra. (Mam sąsiadów, którzy będą zazdrośni o nowego merca)

#21 ·
Cześć,
Próbowałem tego, ale wszystko zostało zarejestrowane przez mojego dealera, kiedy odebrałem. Pokazuje odczyt licznika kilometrów w samochodzie, więc jest połączony. Byłem na portalu i aktywowałem je wszystkie, jednak po powrocie do aplikacji i ponownym kliknięciu ikon pojawia się informacja, że ​​trzeba je aktywować przez portal, co już zrobiłem. Kręcę się w kółko.
Zadzwonię do dealera i zabiorę go, żeby mogli to zrobić.
Dzięki za pomoc.

#22 ·
Cześć,
Próbowałem tego, ale wszystko zostało zarejestrowane przez mojego dealera, kiedy odebrałem. Pokazuje odczyt licznika kilometrów w samochodzie, więc jest połączony. Byłem na portalu i aktywowałem je wszystkie, jednak po powrocie do aplikacji i ponownym kliknięciu ikon pojawia się informacja, że ​​trzeba je aktywować przez portal, co już zrobiłem. Kręcę się w kółko.
Zadzwonię do dealera i zaniosę to, żeby mogli to zrobić.
Dzięki za pomoc.
Za konfigurację pojazdu trzeba zapłacić za usługę.

Mam nadzieję, że ten link działa:

https://shop.mercedes-benz.com/en-gb/connect/?fin=WDD1770872V001548

#24 ·
Jeśli dwukrotnie naciśniesz przycisk blokady na pilocie, dezaktywujesz system bezkluczykowy i pilot przestanie nadawać sygnał. W ten sposób kluczyk nie może zostać zeskanowany przez złodziei, co uniemożliwi im uruchomienie i odjechanie bez Twojego kluczyka. Ponowne naciśnięcie dowolnego przycisku spowoduje ponowną aktywację. Dobry pomysł, aby to zrobić, idąc spać w nocy.

#25 ·
Nie pamiętam, jak nazywa się ten przycisk, ale to ten nad przyciskiem ulubionych po lewej stronie touchpada. W każdym razie, jeśli go naciśniesz i przytrzymasz, umożliwia szybki dostęp do szerokokątnego widoku z tyłu na ekranie systemu informacyjno-rozrywkowego.

Myślę, że nie działa to podczas jazdy z dużą prędkością.

#26 ·
Nie wiem, czy ktoś o tym wie, ponieważ to moja pierwsza Klasa A. Jeśli naciśniesz i przytrzymasz przycisk blokady na pilocie lub na zewnętrznej stronie klamki w przypadku bezkluczykowego dostępu, zamkną się wszystkie okna. Podobnie, jeśli naciśniesz i przytrzymasz przycisk odblokowania na pilocie lub wewnętrznej stronie klamki w przypadku bezkluczykowego dostępu, otworzą się wszystkie okna.

Ponadto, jeśli masz film MP4 na telefonie i połączysz się przez USB, możesz go oglądać na ekranie z dźwiękiem. Będzie również odtwarzał wszystkie filmy nagrane na telefonie. Jedynym zmartwieniem, jakie zauważyłem, jest to, że kiedy uruchomiłem samochód i wrzuciłem bieg, film nadal się odtwarzał, co jest niepokojące, biorąc pod uwagę, że wiele opcji nie wyświetla się podczas jazdy, aby Cię nie rozpraszać. Widzę siebie siedzącego w korku i oglądającego film, lol

• Like
Reactions: aLex200
#28 ·
Oto wskazówka dla was wszystkich. Jeśli musisz zabrać samochód do pracy w salonie, upewnij się, że dostaniesz samochód zastępczy. Właśnie oddałem swój po 3 dniach posiadania, aby naprawić pewne rzeczy i odjechałem Mercedesem GLC AMG Line w pełnej specyfikacji i jest wspaniały. 9-biegowa automatyczna skrzynia biegów sprawia, że 7-biegowa w klasie A wydaje się nieco szorstka. Jedyną rzeczą jest to, że deska rozdzielcza jest staromodna i niezbyt wyrafinowana.

Nie wiem, jak się poczuję, kiedy wrócę do własnego samochodu.

#29 ·
Oto wskazówka dla was wszystkich. Jeśli musisz zabrać samochód do pracy w salonie, upewnij się, że dostaniesz samochód zastępczy. Właśnie oddałem swój po 3 dniach posiadania, aby naprawić pewne rzeczy i odjechałem Mercedesem GLC AMG Line w pełnej specyfikacji, i jest wspaniały. 9-biegowa automatyczna skrzynia biegów sprawia, że 7-biegowa w klasie A wydaje się nieco szorstka. Jedyną rzeczą jest to, że deska rozdzielcza jest staromodna i niezbyt wyrafinowana.

Nie wiem, jak się poczuję, kiedy wrócę do własnego samochodu.
To całkiem szczęście! Kiedy miałem swoją Klasę A i oddałem ją, zwykle dostawałem GLA lub inną Klasę A.
Mój C Klasa coupe poszedł kilka tygodni temu i dostałem topową specyfikację E Klasy cabriolet na kilka dni, co było wspaniałe. Dopiero kiedy wróciłem do swojego, zdałem sobie sprawę, jak płynny i wyrafinowany był, to sprawiło, że chciałem wyjść i kupić jeden!

#31 ·
Właśnie znalazłem to na innym wątku. Dla tych z zaawansowaną nawigacją/rzeczywistością rozszerzoną.

„Okazuje się, że kiedy jesteś z przodu, na światłach, włącza się kamera, abyś (kierowca) mógł zobaczyć światła drogowe najbliżej samochodu, których możesz nie widzieć ze swojej pozycji za kierownicą.”

Attachments

#33 ·
Nowy w Mercedesie i każdego dnia dowiaduję się nowych rzeczy. Pomyślałem, że pomocne będzie założenie wątku, w którym będę udostępniał przydatne informacje, np. polecenia MBUX, które mogą nie być udokumentowane.

Jeśli naciśniesz i przytrzymasz przycisk poleceń głosowych na kierownicy, aktywuje się asystent głosowy w telefonie komórkowym (pod warunkiem, że jest połączony przez Bluetooth). U mnie aktywuje Siri.
Dopiero wczoraj się o tym dowiedziałem.

Jeśli naciśniesz przycisk A/C po wyłączeniu zapłonu, ciepłe lub zimne powietrze będzie działać przez ograniczony czas po opuszczeniu pojazdu.

Czerwone światło na przycisku wskazuje, że funkcja jest włączona. Światło pozostaje włączone po opuszczeniu pojazdu.

#37 ·
Jeśli musisz wysiąść z samochodu, na przykład aby zamknąć za sobą bramę, a silnik pracuje, nie musisz się martwić o włączenie trybu parkowania i zaciągnięcie hamulca ręcznego, wystarczy otworzyć drzwi, a hamulec postojowy włączy się za Ciebie.
W przypadku samochodu z manualną skrzynią biegów, wrzucenie biegu jałowego i otwarcie drzwi powoduje wyświetlenie ostrzeżenia, że ​​samochód może się stoczyć.

#41 ·
Jeśli używasz ogranicznika prędkości lub tempomatu, możesz dwukrotnie nacisnąć przełącznik kołyskowy ustawiania, a automatycznie ustawi on aktualny dozwolony limit prędkości. Idealne rozwiązanie, gdy spojrzysz w lusterko i zobaczysz za sobą radiowóz, dzięki czemu nie musisz patrzeć w dół i próbować go ustawić. Jeśli limit prędkości się zmieni, po prostu zresetuj go ponownie, a zmieni się na nowy limit.

#43 ·
To jest z instrukcji obsługi: 'Kiedy pojazd zatrzymuje się, elektryczny hamulec postojowy jest uruchamiany, jeśli spełniony jest jeden z następujących warunków: silnik jest wyłączony; drzwi kierowcy są otwarte.' Będziesz wiedział, że jest uruchomiony, gdy czerwone P pojawi się na zestawie wskaźników.