Mercedes A-Class Forum banner
138K views 194 replies 58 participants last post by  Forrester  
#1 ·
Cześć wszystkim, kupiłem A200 w weekend premiery w sierpniu 2018 roku. Sprzedawca powiedział, że CarPlay będzie w standardzie. Ale właśnie odkryłem, że A200 w ogóle nie ma CarPlay. W tamtym czasie napisano wiele artykułów, w których stwierdzono, że CarPlay jest standardową funkcją. Teraz kłócę się z Mercedesem, że wprowadzili w błąd w tej kwestii. Czy jest ktoś jeszcze, kto to kupił lub ma informacje na ten temat? Dziękuję.

#3 ·
Jeśli masz model W177 (201:cool:, CarPlay nie jest standardem. Jak mówi Kallzeh, musisz albo kupić pakiet Advanced Connectivity Pack (tylko zamówienie fabryczne), ALBO możesz kupić go jako plik do pobrania w sklepie Mercedes Me. Pamiętaj, że ta ostatnia opcja działa tylko w przypadku samochodów wyprodukowanych od września 2018 r. lub po aktualizacji oprogramowania u dealera.

#4 ·
Cześć. O ile wiem. CarPlay jest opcjonalny i montowany fabrycznie (ładowarka bezprzewodowa, klamka NFC itp.). Jeśli kupisz CarPlay przez portal MB, nie otrzymasz bezprzewodowego ładowania, funkcji odblokowywania samochodu NFC. Po prostu odblokują oprogramowanie. Należy również zauważyć, że po otrzymaniu CarPlay (wiele zgłoszeń) nie będziesz mieć pełnego 10-calowego wyświetlacza. Otrzymasz tylko 7 cali ekranu telefonu i aplikacji.

#5 ·
Cześć. Myślę, że mam wszystkie wymagania wstępne dotyczące integracji smartfona z Carplay i Android Auto. Mam 10-calowe wyświetlacze, rozszerzone MBUX lub coś w tym stylu, CONNECT 20. Czego jeszcze potrzebuję, aby Carplay/AAuto działało? Czy można to włączyć za pomocą oprogramowania, czy potrzebuję jakiegoś konkretnego sprzętu, aby to zadziałało? Dzięki!

#6 ·
Cześć.

Myślę, że mam wszystkie wymagania wstępne dotyczące integracji smartfona z Carplay i Android Auto.
Mam 10-calowe wyświetlacze, rozszerzony MBUX lub coś w tym stylu, CONNECT 20.

Czego jeszcze potrzebuję, aby uruchomić Carplay/AAuto? Czy można to włączyć za pomocą oprogramowania, czy potrzebuję jakiegoś konkretnego sprzętu, aby to działało?

Dzięki!
Mogę wypowiedzieć się tylko na temat Android Auto.
Jeśli masz pakiet integracji smartfona, musisz pobrać aplikację Android Auto z sieci na swój telefon (jeśli jest to Android).
Kiedy po raz pierwszy podłączysz telefon do samochodu za pomocą kabla USB, gdy samochód stoi, otrzymasz instrukcje do wykonania.
Potem wystarczy podłączyć i gotowe.

#7 ·
Jeśli otrzymałeś integrację ze smartfonem z fabryki.
Następnie wszystko, co musisz zrobić, to podłączyć telefon iPhone/Android i wybrać Android Auto/Carplay z menu usług/aplikacji w systemie MBUX.

Jeśli nie otrzymasz pakietu integracji ze smartfonem, musisz go kupić ręcznie w sklepie ME. Za kilkaset funtów wymaga to co najmniej FU1. (Pojazdy od 03/19 już to mają)

#9 ·
Nie ma integracji ze smartfonem jako opcji, więc brak Carplay i AAuto.

Data produkcji samochodu to rok 2018.
Cóż, z informacji, które mogę zebrać. Wygląda na to, że próbujesz uruchomić integrację ze smartfonem.
Jednak jej nie masz, więc musisz udać się do dealera. I zaktualizować oprogramowanie MBUX do FU2 (V6?)

#11 ·
Cześć
Jak zdobyć Apple Carplay w W177, jeśli nie było go w samochodzie? Zakładam, że to tylko oprogramowanie?
Z góry dziękuję
Kup to w Me-Store. Pamiętaj, że ma tylko 7 cali szerokości, więc moim zdaniem wygląda dziwnie.
Ponadto Twój samochód potrzebuje co najmniej wersji oprogramowania układowego FU1. (Jeśli go nie masz, Twój dealer może zaktualizować oprogramowanie)

#16 ·
ACP wyglądałoby lepiej na pełnym ekranie na 10-calowym ekranie, ale szczerze mówiąc, IMO nie wygląda to strasznie tak jak jest. Trzymam kciuki, że w pewnym momencie dostaniemy pełny ekran w FU3 lub 4...

#17 ·
Właśnie zaktualizowałem mój W177 z lipca 2018 roku u dealera do FU2. Widzę teraz opcję sklepu w MBUX, ale nie widzę, jak skonfigurować lub kupić opcję CarPlay. MBUX mówi, że kupiłem już wszystkie dostępne usługi dla mojego samochodu. Jakieś pomysły, co muszę zrobić, aby aktywować CarPlay?

#24 ·
Próbuję to zrobić, ale otrzymuję tę wiadomość (Żadne usługi nie są obecnie dostępne do zamówienia w Twoim pojeździe) w portalu Mercedes Me. Brak opcji zakupu Car Play. Zdecydowanie mam aktualizację Fresh Up 2, ponieważ widzę wersję oprogramowania w menu systemowym na moim Mbux - apilevel/ntg6_fup2/063.

Czy ktoś jeszcze miał problem z uzyskaniem Car Play po zainstalowaniu FUP2?

#25 ·
Próbuję to zrobić, ale otrzymuję tę wiadomość (Żadne usługi nie są obecnie dostępne do zamówienia w Twoim pojeździe) w portalu Mercedes Me. Brak opcji zakupu Car Play. Zdecydowanie mam aktualizację Fresh Up 2, ponieważ widzę wersję oprogramowania w menu systemowym na moim Mbux - apilevel/ntg6_fup2/063.

Czy ktoś jeszcze miał problem z uzyskaniem Car Play po zainstalowaniu FUP2?
Zalecałbym zadzwonienie do Mercedesa pod numer dostępny za pośrednictwem aplikacji Me. Są naprawdę przyjaźni i pomocni. Miałem problem z konfiguracją w dniu, w którym dostałem samochód i rozwiązali go w 5 minut.

#29 ·
To mnie przeraża... Miałem nadzieję, że załatwię to tylko aktualizacją FU2.
Czego teraz potrzebujesz, oprogramowania czy sprzętu?
Czy wiesz, czy zaktualizowali również inne rzeczy, takie jak mapy lub skrzynia biegów?

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Mam A200 z czerwca 2018 roku.
Jeśli zarezerwujesz go na FU2, możesz jednocześnie wykonać dodatkową aktualizację oprogramowania do integracji ze smartfonem. Więc możesz mieć więcej szczęścia niż ja! Pamiętaj, aby wyjaśnić, że potrzebujesz dodatkowej integracji ze smartfonem dla Car Play, ponieważ masz model z połowy 2018 roku, a dealer powinien to zrozumieć, ale poproś go, aby skontaktował się z obsługą klienta Mercedes Me, jeśli potrzebuje pomocy.

#31 ·
Dobre wieści! W końcu mam działające Apple Car Play. Wygląda na to, że obsługa klienta Mercedes Me podała mi błędne informacje!

Sprawdziłem dzisiaj sklep w samochodzie i zobaczyłem „integrację ze smartfonem” jako ofertę, którą mogłem kupić za 299 £. Kupiłem ją i Car Play/Android Auto stało się dostępne przy następnym włączeniu zapłonu. Musiałem tylko aktywować to z opcji w menu Aplikacje z Hungry, Coffee, przeglądarką itp.

Nie wiem dlaczego ani jak to zajęło tak dużo czasu po aktualizacji FU2 w zeszłym tygodniu, ale jestem szczęśliwy!

Wygląda więc na to, że darmowa (w ramach gwarancji) aktualizacja Fresh Up 2 to wszystko, czego potrzeba (plus zakup za 299 £!), aby uruchomić Car Play lub Android Auto w modelach z początku 2018 roku.

#32 ·
****! Nie mogę się doczekać, żeby umówić się z nimi na wizytę, nie wiem pod jakim pretekstem, czy powinienem po prostu zadzwonić, używając przycisku Me w samochodzie, wyjaśnić, czego potrzebuję, a oni umówią bezpłatną wizytę z moim lokalnym serwisem?

Więc potrzebuję tylko FU2 i żadnej innej osobnej aktualizacji?

#33 ·
****! Nie mogę się doczekać, aby umówić się z nimi na wizytę, nie wiem pod jakim pretekstem, czy powinienem po prostu zadzwonić, używając przycisku Ja w samochodzie, wyjaśnić, czego potrzebuję, a oni umówią bezpłatną wizytę z moim lokalnym serwisem?

Więc potrzebuję tylko FU2 i żadnej innej osobnej aktualizacji?

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Tak, tylko aktualizacja FU2.
Zadzwoniłem do mojego dealera i powiedziałem, że chcę zarezerwować mój samochód na aktualizację Fresh Up 2, aby aktywować car play. Zarezerwowali to za darmo w ramach gwarancji i dali mi bezpłatny samochód zastępczy na cały dzień. Podczas gdy mieli samochód, zrobili również dodatkowe prace związane z wezwaniem serwisowym samochodu. Wszystko w ramach gwarancji.

#37 ·
Według pogłosek Apple planuje wypuścić na rynek wysokiej klasy iPhone'a bez złącza Lightning w drugiej połowie 2021 roku!
Zastanawiam się, co stanie się z CARPLAY w A-KLASIE W177, ponieważ działa tylko przez interfejs Lightning.

Źródło:https://www.macrumors.com/2019/12/05/kuo-iphone-without-lightning-connector-2021/
Dla Apple "Postęp" oznacza usuwanie użyteczności z ich produktów. Odpowiadając na twoje pytanie, każdy, kto zamierza kupić to "ulepszenie", może spodziewać się obniżenia funkcjonalności i, szczerze mówiąc, tym gorzej dla nich.

#40 ·
Witajcie,

Moje dni z MB są policzone. Po prostu nie mogę uwierzyć, że zapłaciłem ponad 25 tys. za ten samochód i nie mogę mieć AppleCarPlay.

Mój samochód jest z modelu A200 czerwiec 18 i wszystkie systemy zostały zaktualizowane w zeszłym tygodniu. Teraz, kiedy mam FU2, nadal nie mam możliwości zakupu usługi. Co za żart.

Otrzymałem następującą wiadomość: "Integracja ze smartfonem jest niestety niedostępna dla Twojego pojazdu A 200 AMG Line ze względu na sprzęt zainstalowany fabrycznie."

A teraz wyobraźcie sobie, wszyscy właściciele klasy A, że macie uchwyt na telefon przyklejony do przedniej szyby. Czy to dobrze wygląda? Twoja widoczność spada? Tak, tak będzie.

Dzięki MB

#41 ·
Wszystko,

Moje dni z MB są policzone. Po prostu nie mogę uwierzyć, że zapłaciłem ponad 25 tys. za ten samochód i nie mogę mieć AppleCarPlay.

Mój samochód jest z modelu A200 czerwiec 18 i wszystkie systemy zostały zaktualizowane w zeszłym tygodniu. Teraz, kiedy dostałem FU2, nadal nie mam możliwości zakupu usługi. Co za żart.

Otrzymałem następującą wiadomość: "Integracja ze smartfonem niestety nie jest dostępna dla Twojego pojazdu A 200 AMG Line ze względu na sprzęt zainstalowany fabrycznie."

Teraz dla wszystkich właścicieli klasy A wyobraźcie sobie, że macie uchwyt na telefon przyklejony do przedniej szyby. Czy to dobrze wygląda? Twoja widoczność spada? Tak, będzie.

Than(fu)k you MB
Nie powinieneś był płacić 25 tys. za ten samochód, chyba że był zupełnie nowy, teraz jest to standardowa funkcja we wszystkich samochodach z pakietem executive.

#43 ·